USB Flash Bellek ve Güvenliği

 

 

Son zamanlarda USB Disklerin fiyatlarının iyice ucuzlaması ve pratik kullanımları sebebiyle kullanım oranları çok fazla arttı. Bilgisayardan bilgisayara dolaşan USB diskler virüsleri de beraberlerinde bilgisayardan bilgisayara taşıdılar. Yani virüsler için yeni bir hızlı ve pratik yayılma metodu oluştu.

Peki Nasıl Bulaşıyor?
Bilgisayarınıza USB Bellek taktıktan sonra, "Bilgisayarım" menüsünden USB Bellek ikonuna çift tıkladığınızda, ya da sağ tıklayıp "Otomatik Kullan" yaptığınızda autorun özelliği gereği belleğin root dizinindeki çalıştırılabilir dosya çalışır. Bu çalıştırabilir dosya zararlı bir dosya ise, enfekte olabilirsiniz.

AutoRun & Auto-Play

Auto-Run dediğimiz hadise, bir CD/DVD/USB Bellek taktığınızda onunla beraber bir yardımcı yazılım ( örneğin kurulum programı) başlaması olayıdır. Auto-Play ise Auto-Run aktif olduğu zaman çalışan yazılımdır.

Bu noktada kavram kargaşası yaratmak istemiyorum; o açıdan örneklerle açıklamak gerekirse gördüğünüz ekran klasik Auto-Play menüsüdür.Aygıtınızın Auto-Run özelliği kapalıysa, bu ekranı görmesiniz.
Windows XP ile beraber USB Disklerden Auto-Run özelliğinin otomatik başlaması olayı kaldırılmıştır, ancak sizin elle "Otomatik Kullan" seçeneğini seçmeniz ya da , "Bilgisayarım" menüsünden USB Bellek ikonuna çift tıklamanız durumunda çalışır.

Temel olarak ilgili aletinin (CD/DVD/USB Bellek) kök dizinindeki autorun.inf dosyasında çalıştırılacak dosyanın yolu, gösterilecek ikon gibi bilgiler bulunur. Bu bilgiler ışığında yukarıda anlattığım "Otomatik Kullan" olayı gerçekleşir.
Farkındalık
İşin ilginç tarafı, son kullanıcılar USB Bellekleriyle birlikte virüs taşıdıklarının genel olarak farkında değiller ve anti-virüs yüklü bir bilgisayara enfekte olmuş bir alet takıldığında anti-virüsün uyarı vermesi sonucu insanlar arasında "Benim bilgisayarıma virüs bulaştırmak istiyorsun" şeklinde başlayan ufak çaplı tartışmalar yaşanabiliyor. Haricinde yine aynı durumda USB Bellek sahibi "Bilgisayarından virüs bulaştı" şeklinde sizi suçlayabilir.

Nasıl Korunacağız?
Flash Belleklerinizi Virüs Geçirmez Yapın!

Flash bellek içine autorun.inf koyuyuroz ve bu dosyanın tüm yazma izinlerini kaldırıyoruz. Böylece başka bir program veya virüs bu dosyayı elleyemiyor. Bu sayede virüs autorun.inf’e giremiyor. Dolayısıyla bilgisayarınıza virüs bulaşamıyor.
Flash belleğinize giriyoruz.

Sağ tuş tıklayıp Yeni / Metin Belgesi yolunu izleyip metin belgesine Autorun.inf adını veriyoruz. (Eğer bu adı verdiğiniz halde hala metin belgesi görünüyorsa Araçlar / Klasör Seçenekleri / Görünüm yolunu izleyerek Bilinen Dosya Türleri için uzantıları gizle seçeneğinin yanındaki işareti kaldırıyorsunuz.)
Şimdi Araçlar / Klasör Seçenekleri / Görünüm yolunu izleyin. Orada bulunan Basit Dosya Paylaşımını Kullan seçeneğinin yanındaki işareti kaldırıyoruz.
Şimdi
2. adımda oluşturduğumuz Autorun.inf dosyasına sağ tıklayıp Özellikler‘e basın. Güvenlik sekmesine gelin ve İzin Verme başlığının altındaki bütün seçenekleri işaretleyerek Tamam‘a basın.
4. adımı Güvenlik sekmesinde bulunan bütün kullanıcılar (Administrator, System, Users vb..) için uygulayın.
Gelen uyarılara evet diyerek devam edin.
Şimdi autorun.inf dosyasına girmeyi deneyin. Erişim Engellenmiştir yazısıyla karşılaştıysanız olmuş demektir. Eğer böyle bir yazı yoksa daha dikkatli bir şekilde adımları yeniden deneyin.
Önemli Notlar:
Masaüstünde oluşturduğunuz dosyaları Flash belleğinize kopyalayamıyorsanız, Flash Belleğinizi NTFS olarak formatlayın. Formatlama biçimlerinde NTFS görünmüyorsa CONVERT D: /FS:NTFS komutunu deneyin. (D harfi yerine sürücünüzün harfi gelecek.)

 

0 Komentar untuk "USB Flash Bellek ve Güvenliği"

Back To Top